Fikatips från budget till lyx

Fika i Italien innebär ofta en espresso på stående fot vid bardisken, men det betyder inte att det inte finns bra caféer där du också kan sitta ner och njuta av något gott. Italienarna själva beställer inte cappuccino eller caffè latte efter kl 10, möjligtvis i så fall en Caffè Macchiato. Det är en oskriven regel som turister gott kan bortse ifrån.

Lyx

Pasticceria Flego på Via Stella 13 har fantastiska bakverk, inte minst för ögat men de smakar bra också. De erbjuder allt från små munsbitar till stora tårtor men det gemensamma är att alla är riktigt vackra och även proffsigt gjorda. Egentligen är det inte rättvist att kategorisera det här som lyx, priset för en bakelse är ca 4-5 €. Det finns några bord utanför och även inomhus, du beställer vid bordet men kan betala inne vid disken.

Pasticceria Flego på Facebook

Mellan

Caffè Coloniale på Via F. Viviani 14/c har en mysig, ombonad uteservering och serverar lite enklare luncher som pasta, smörgåsar och liknande. För den som älskar Nutella är deras Nutella tiramisù ett måste. Det är en efterrätt som serveras väldigt elegant i en speciell skål och smakar riktigt bra. Deras specialitet är  kaffe men teet är riktigt gott och serveras även det elegant i en tjusig tekanna. Servicen är ibland lite sisådär men det underlättar att betalning sker i kassan så slipper man vänta på att servitören ska komma med notan. De har också ett mindre café på Via Roma 28, det har inte en lika mysig uteservering och något mindre utbud.

Caffè Coloniales hemsida


Caffè al Teatro på Via Roma 10/A är ett populärt ställe för lättare måltider, fika och drinkar. Inte minst tack vare sitt utmärkta läge ett stenkast från Piazza Bra. Här finns en ganska stor uteservering med bekväma korgstolar. Vill du smaka en riktigt god Torta della Nonna så ska du gå hit.

Caffè al Teatro på Facebook

Budget

Cappuccino
Cappuccino

Caffè Borsari på Corso Porta Borsari 15d erbjuder inte så mycket fikabröd så därför blir det ett budgetalternativ. Vill du smälta in bland lokalbefolkningen så beställer du un caffè och dricker den stående vid bardisken men det går utmärkt att beställa en cappuccino eller någon annan variant också. Prisvärt med svenska mått mätt är det i alla fall! Drick först och betala sen är tillvägagångssättet här, lite rörigt men damerna bakom disken verkar ha bra koll.

Förutom kaffe säljer de också porslin, presenter och smått och gott som är ätbart. Vid ingången finns ett välfyllt skyltfönster med prydnadssaker av alla de slag.

Caffè Borsari på FacebookVisste du att?

Från Verona kommer det traditionella bakverket Pandoro. Den äts kring jul och nyår över hela Italien och till skillnad från den milanesiska Panettone så innehåller den inte frukt. Pandoron är formad som en hög stjärna och kan ätas antingen som den är (med bara lite florsocker på) eller dekorerad och fylld som en tårta. Kring jul är butikerna fyllda med stora konformade kartonger eftersom det är ett måste på dessertbordet men är tidskrävande att baka själv.