Romeo och Julia

“O Romeo, Romeo, wherefore art thou Romeo?
Deny thy father and refuse thy name;
Or if thou wilt not, be but sworn my love
And I’ll no longer be a Capulet.”

Shakespeares tragedi  om Romeo och Julia (Giulietta på italienska) har berört många genom åren. Vad kanske inte alla tänker på är att den utspelar sig i Verona. Historien handlar om fejden mellan familjerna Capulet och Montague, vad de inte vet är att deras barn har träffats och blivit förälskade – Romeo Montague och Julia Capulet. Även om det är en påhittad historia så finns det många sevärdheter kopplade till den i Verona.

Julias balkong

Julias hus med den berömda balkongen finns på Via Capello 23. Du kan gå in i huset och på så sätt även få tillträde till balkongen. Inträdet kostar 6 €, men ingår i Verona Card. Nöjer du dig med att enbart besöka innergården kan du se balkongen och även en bronsstaty av Julia utan kostnad. Traditionen säger att du får tur i kärlek om du rör vid hennes högra bröst. På grindarna bakom statyn finns mängder av hänglås och vid ingången till innergården är det fullt med klotter och teckningar. Det är förbjudet att fästa kärleksbrev med tuggummin men det förekommer ändå. Vill du skicka ett brev till Julia kan du göra det via Juliet Club, det finns en brevlåda där du kan lägga ditt brev men du kan också skriva e-post om du föredrar det. Juliet Club har även ett “Dear Juliet” Prize, där det bästa kärleksbrevet kan vinna pris.

Julias grav

Romeo och Julia
Från Romeo och Julia akt 3, scen 3: ”There is no world without Verona walls”.

I en krypta under klostret San Francesco al Corso på via Luigi da Porto 5 finns Julias sarkofag,  eller i alla fall något som påstås vara Julias sarkofag. Inträdet är 6 € och då ingår även Fresco muséet. Båda ingår i Verona Card.

Romeos hus

Huset där Romeo bodde är inte öppet för allmänheten utan det är privat egendom. För den som ändå vill kika utanför så finns huset en kort promenad från Julias hus. Adressen är via Arche Scaligere  4.

Romeos hus