Fem bra gelatoställen

Gelato
Un cono con una pallina di menta è una pallina di cioccolato.

Var finns den godaste gelaton i  Verona? Det är en viktigare fråga än man kan tro. Det finns så många ställen att välja på och även om de flesta är goda så är det ju roligt att hitta de allra godaste.

Gelato betyder glass men det är ändå något helt annat än svensk glass. Svårt att säga vad skillnaden är men gelaton är mer krämig och oftast mycket mer smakrik. För att få gelato av bästa kvalitet kan ett tips vara att gå till de gelaterias där gelaton är dold under lock av rostfritt stål, istället för att visas upp i lockande ”högar” bakom disken. Det är inte alltid det sista behöver vara dåligt men generellt är det ett bra tips. Är det första gången du besöker Italien? Välj vilket ställe som helst, allt är gott! Men vill du ha tips på det bästa så läs vidare.

Gelateria Patagonia – Via S Nicolò, 43

Mitt på shoppinggatan Via Mazzini finns den här gelaterian som verkar ha som motto ”more is more”. Tidigare var hela glassbaren rikligt dekorerad, liksom glassdisken, men har nu genomgått en förvandling till en betydligt mer sparsmakad inredningsstil. Som tur är smakar gelaton i alla fall likadant.  Favoritsmaken är ”Bacio di Romeo” – choklad och hasselnöt i en härlig kombination.

Gelateria Ponte pietra – via ponte pietra, 13

Perfekt att besöka på vägen från Ponte Pietra eller kanske till och med efter att ha gått ända upp till Castel San Pietro? Många olika smaker och mycket krämig gelato. Ta med dig glassen och sök skugga under träden vid floden.

Gelateria La Romana – Piazza Santo Spirito, 9

Som turist har du få anledningar att gå förbi den här gelaterian, möjligtvis om du promenerar till tågstationen från området kring Castelvecchio. Synd, för enligt många är det här den godaste gelaton Italien kan uppbåda. De har ofta lite annorlunda smaker än enbart de traditionella. Vill du smaka riktigt god gelato ska du nog göra dig besväret att ta dig till La Romana!

Gelato

Gelateria Terra e Cuore –

Bara tvärs över gatan från La Romana finns en gelateria som gör glass på getmjölk, av naturen lättare (mindre fett) än vanlig gelato. Definitivt lika god ändå! Håll koll på deras Facebooksida för öppettider.

venchi – via mazzini, 44 & via cappello, 13

Även Venchi har god chokladgelato, choklad överlag är nämligen deras specialitet så de säljer inte enbart gelato. Mycket krämig och god glass men inte alltid så stort urval av smaker. Finns mitt på shoppinggatan Via Mazzini samt ett stenkast från Julias hus.

Venchi säljer också sina produkter i andra länder och deras choklad kan hittas hos återförsäljare lite här och var.

Gelatoparlör:

Un cono = en strut
Una coppa = en bägare
Gusto = smak
Pallina = kula