Ta sig runt i Italien

Tåg

Biljettautomat

Det är ganska enkelt att åka tåg i Italien och det går att ta sig mellan många orter på det sättet. På Trenitalias webb kan man se tågtider samt boka biljett i förväg. Det går också bra att köpa biljett på tågstationen. Till regionaltågen köper man en biljett som inte är kopplad till en speciell restid, det viktiga är att man stämplar den innan man stiger ombord. På så vis blir den giltig. På regionaltågen har man inte någon bokad plats och vill det sig illa kan det bli ståplats om tåget är fullt. De här tågen är av enklare standard än snabbtågen och ofta även äldre.

Trenitalia
Trenitalia

På de olika snabbtågen: Frecciarossa, Frecciabianca, Eurocity osv köper man en biljett till en viss avgångstid och där bokar man även sittplats. De tågen går fortare och är mer komfortabla. Här behöver du inte stämpla biljetten innan du kliver på tåget.

Regionaltåg eller snabbtåg?

Regionaltågen kan vara avsevärt mycket billigare än snabbtågen. Priserna på regionaltågen är oftast samma även om det är nära avgångstiden medan snabbtågen kan bli dyrare och dyrare ju närmare avgångstiden biljetten köps. Andraklass kan också bli fullbokat så enda möjligheten att komma med tåget är att köpa en förstaklassbiljett. Fördelen är att snabbtågen har en tendens att vara i tid medan regionaltågen, som redan från början ska ta längre tid, har en benägenhet att bli mer försenade.

Buss

Busstationen vid Porta Nuova

Buss från Verona till exempelvis Gardasjön utgår från busstationen som är belägen vid tågstationen Porta Nuova. Både lokalbussarna och bussarna extraurbani/suburban routes trafikeras av ATV. Bolaget har även speciella turistlinjer, till exempel en direktlinje från Verona till Cattolica vid Italienska östkusten