När?

När är det lämpligast att åka till Verona? Det beror på vad du är ute efter men nästan varje säsong finns det något värt att se och göra i Verona.

Juni-augusti

Är ditt främst mål att besöka Verona för att gå på en operaföreställning på Arenan så är sommaren enda alternativet. Operasäsongen varar ungefär från slutet av juni till slutet av augusti. Sommartid finns det även chans till andra konserter på Arenan. Den säsongen är något längre, ungefär från maj till september. Samma sak gäller för Teatro Romano som har sina föreställningar från mitten av juni till mitten av september.

Vill du kombinera Verona med sol och bad vid Gardasjön så är det här lämpligaste tidpunkten (samt maj och september) att besöka Verona.

September-november
Höst i Verona
Höst i Verona

Vill du slippa trängas med väldigt många turister och även undvika värmebölja? Hösten kan då vara ett bra alternativ men turister kan det vara gott om ändå, speciellt på helgerna. I oktober ligger temperaturen på ca 8-18 grader så då börjar det vara svalare. För den som gillar att kombinera semester med att springa går Verona Marathon av stapeln i november. Du kan välja mellan distanserna maraton eller halvmaraton.

I Verona finns en stor mässhall Verona Fiere och en av de större evenemangen där, Fieracavalli, äger rum i slutet av oktober. Den hästintresserade besökaren får uppleva bland annat mässa, shower och världscuphoppning.

Juli Verona
Jul i Verona
La stella di natale

Jul i Verona är mysigt, det är gott om julbelysning på gatorna och på Piazza Bra finns en stor julstjärna med svans, den ser ut som en komet som kommer ut ur Arenan. Om du gillar julkrubbor så har du chansen att se en utställning om just det, varje år i Arenan. Mer information om biljetter finns på Presipi al mondo (tyvärr enbart information på italienska). Il Mercatino di Natale di Verona är en julmarknad på, och omkring, Piazza dei Signori. Det är inte en av de största marknaderna i Italien men där finns försäljare av julpynt, mat och inte minst figurer till julkrubban.  Får du inte nog av julmarknader så kan du kombinera resan till Verona med någon annan stad i närheten där det också finns julmarknader: Milano, Bologna, Bolzano eller varför inte Venedig?

För den med spring i benen har Verona ett lopp även under julen, anmäl dig med eller utan tomtedress! Loppen är 5 eller 10 km långa.

Februari – alla hjärtans dag och karneval

Hänglås format som ett hjärta

Tack vare Romeo och Julia så är Alla hjärtans dag en stor högtid i Verona där det under några dagar firas med utsmyckningar och events. Läs mer om Verona in Love. Under de här dagarna finns återigen chansen att delta i ett halvmaraton, närmare bestämt Giulietta&Romeo halvmaraton. Det går även att springa som en duo-stafett där en person springer 13 km och den andra 8 km.

Liksom i Venedig är det också karneval i Verona i februari,  il Bacanal del Gnoco, en av de äldsta karnevalerna i Europa. Inför karnevalen väljer man ut en Papà del Gnoco, vilket betyder Pappa Gnocco (som maträtten gnocchi men i singular). Karnevalen startar vid Piazza Bra och slutar vid San Zeno där deltagarna blir bjudna på gnocchi. Karnevalen äger rum på fredagen innan fastan. Varför inte slå ihop besöket med Venedigs Carnevale di Venezia?

Blommor
Mars-maj

I april är det dags för vinmässan Vinitaly som håller till i Veronas stora mässhall. I samband med det hålls även Vinitaly and the city, med aktiviteter runt om i Verona.  Samma månad öppnar nöjesparken Gardaland efter att ha varit stängt ett par månader under vintern.