Topp tre napolitanska pizzor

Förenklat kan man säga att det finns två olika typer av pizzor i Italien: pizza romana och pizza napoletana. Romana är en pizza med väldigt tunn och knaprig botten, den har också mindre fyllning medan en Napoletana har tjockare botten och rikligt med fyllning, speciellt mozzarellaost.  En Napoletana är pizzornas pizza skulle man kunna säga. I original erbjuds den främst i form av Marinara och Margherita.

I Verona finns det tre pizzerior som är värda att lyftas fram, ingen ligger mitt i centrum men alla är inom gångavstånd om du befinner dig på till exempel Piazza Bra.

Bella Napoli

Pizza med ruccola och parmesan
Pizza med ruccola och parmesan

Veronas absolut bästa pizza serveras här, men det finns också en del annat på menyn. De har två restauranger med samma namn som är placerade nästan mittemot varandra men det är den på nr 11 som är den större. Observera att de har stängt mellan 14.30 -18.30.

Pizzerian är lite undangömd och inte mitt i turistområdet men det är väl värt omvägen. En lördagskväll kan det vara kö ut på gatan men orkar du vänta kan du få ett bord tillslut. Ett tips är att boka bord om det är helg!

Du kan välja mellan flera olika pizzor men det går också att välja till ingredienser så att du kan få din egen favoritmix. Personalen är trevlig och lokalen likaså, kanske inte så genuint italiensk som man önskar som turist men just därför känns den mer äkta eftersom veroneserna själva går dit.

Via Guglielmo Marconi 11 och 16

Bella Napolis hemsida

Da Salvatore

Minst lika goda pizzor som Bella Napoli och även den här pizzerian ligger lite utanför de vanliga turiststråken, ca en kilometer från Arenan, på andra sidan floden.  Lite svårare att hitta men väl värt att leta efter. Ganska liten lokal men modern och fräsch. Även här är det napoletansk pizza som serveras. Kolla öppettiderna, de har stängt mellan lunch och middag.

Piazza San Tomaso 6

Da Salvatores hemsida

L’antica Pizzeria da Michele

För ett par år sedan öppnade L’antica Pizzeria da Michele på Stradone Porta Palio 20. De erbjuder verkligen klassiska napolitanska pizzor med så lite fyllning som möjligt, med mesta fokus på tomatsåsen och osten.

L’antica Pizzeria da Michele