Milano

Il Duomo
Il Duomo

För att få känna riktig storstadspuls kan det vara en bra idé att kombinera Verona med ett besök i Milano, Italiens näst största stad. Även om Verona har en shoppinggata,  Via Giuseppe Mazzini, med många kända märkesbutiker är Milano shoppingens huvudstad  i Italien.

Kommunikationer

Snabbtåget mellan Milano och Verona tar ca 1 timme och 13 minuter medan regionaltåget tar 1 timme och 50 minuter. Med bil tar det drygt 2 timmar på A4, betalstationer finns efter vägen. I Milano tar du dig runt till fots eller med tunnelbana/spårvagn/buss.

Främsta sevärdheter

Sevärdheterna i Milano finns främst kring Piazza Duomo. Bland annat finns där den stora gotiska katedralen il Duomo och en av världens äldsta shoppinggallerior: Galleria Vittorio Emanuele II som också kallas ”Milanos vardagsrum”. I anknytning till Piazza Duomo ligger modedistriktet med bland annat gatan Via Montenapoleone.

Piazza del Duomo

För den kulturintresserade så finns det berömda operahuset La Scala en kort promenad från piazzan.  I stan finns både Pinacoteca Ambrosiana och Pinacoteca Di Brera med tavlor av bland annat Da Vinci, Botticelli och Caravaggio.  I Santa Maria delle Grazie finns Da Vincis ”Nattvarden”.

Gillar du fotboll finns det möjlighet att se något av Milanos två lag i Italiens högsta liga Serie A: Inter och Milan.  Båda lagen spelar i arenan Stadio Giuseppe Meazza också kallad San Siro.

Il Duomo

Sett från utsidan är det en fantastiskt vacker och mäktig katedral. Insidan är inte lika sevärd enligt mig men eftersom det är kostnadsfritt skadar det inte att kika in. Något som jag rekommenderar däremot är att ta sig upp på taket, antingen till fots via trappor eller med hiss. Båda alternativen kostar en slant men du får en fin utsikt för pengarna och det är dessutom häftigt att se statyerna på taket,  valvbågarna m.m. på nära håll. För mer information om öppettider, biljetter och liknande se Duomo di Milano.

Utsikt från il Duomos tak
Utsikt från il Duomos tak

Turismo Milano är den officiella turistsidan för Milano, där finns information om evenemang, kartor m.m.