Gardasjön

Magisk vy över Riva del Garda
Riva del Garda

Gardasjön och Verona kan utmärkt kombineras under en och samma resa. Det finns flera orter vid Gardasjön som är värda ett besök. Vilken eller vilka du ska välja beror lite på hur mycket tid du har och vilka färdmedel du kan tänka dig att använda.

Med tåg

Enklast att ta sig till är orterna på sydkusten, allra närmast från Verona är Peschiera del Garda.  Dit tar det ca 17 minuter med tåg så det fungerar ypperligt som dagsutflykt. Även till Desenzano del Garda går det att åka tåg,  med regionaltåg tar det ca 27 minuter. Därifrån är det sedan ganska nära till Sirmione som ligger på en smal landtunga ut i Gardasjön. För att nå norra sidan av Gardasjön så går det att ta tåg till Rovereto och därifrån åka vidare med buss till Riva del Garda. Eftersom Riva del Garda ligger i regionen Trento så är det ett annat bussbolag än i Verona: Trentino Trasporti Esercizio.

Bougainvillea mot husvägg i Sirmione vid Gardasjöns södra del
Bougainvillea i Sirmione

Med båt

Det går att ta sig till ett flertal orter kring sjön med färja, enklast är då att ta sig från Verona till Peschiera del Garda och sedan vidare med båt. Tidtabell för färjorna går att hitta på Navigazione Laghi. För att nå orterna på västra sidan av sjön är det här det enklaste sättet (förutom bil). Här finns mer info om färja på Gardasjön.

Med färja går det att ta sig runt till olika orter, det går att köpa ett dagskort där du kan åka hur mycket du vill över hela sjön under en dag. Men sjön är ganska stor så man hinner inte så långt under en dag så kanske kort till halva sjön passar bättre? Du kan välja mellan den övre delen eller den nedre delen. Då ingår inte servizio rapido (snabbåtar) utan du måste betala extra om du vill nyttja en sådan. Här finns info om biljettpriser för de olika varianterna.

Bilen kan du frakta över sjön på två ställen, Torri – Maderno – Torri och Malcesine -Limone – Malcesine. På de flesta andra färjorna kan du ta med cykel men inte på alla så kolla upp det innan.

Med buss

Det går en direktlinje från Verona till Garda och orter som passeras längs vägen är till exempel Lazise och Bardolino. För att ta sig vidare till Malcesine så måste du byta buss i Garda. Samma sak om du vill ta dig till Riva del Gardaden nordligaste orten vid sjön. Alla busslinjer finns på ATV.

Med bil

Bil är såklart det mest flexibla sättet att ta sig till Gardasjön, speciellt om du vill besöka flera olika orter. Vägarna går precis vid sjön, väg SR249 längs östra sidan och väg SS45bis på den västra sidan. Är det södra delen av sjön du vill nå så är det A4 mot Milano som gäller med avfarter till Peschiera, Sirmione eller Dezensano. Betalstationer förekommer, för mer information se Autostrade per l’Italia.

Den pittorerska hamnen i Desenzano del Garda
Desenzano del Garda

Vill du ta dig från Verona till Riva del Garda så kan du passa på att åka Brennermotorvägen (A22) ena vägen och njuta av de vackra vyerna i bergen. Det finns betalstationer efter vägen, läs mer om betalning och se trafikinformation på Autostrada del BrenneroAvfarten för att nå Riva del Garda och Malcesine heter Rovereto.

Bilresa mot Riva del Garda en höstdag
På väg mot Riva del Garda en dimmig höstdag