Om Verona

Gränd i Verona
Verona

Verona ligger i nordöstra Italien, i regionen Veneto. Italiens näst längsta flod Adige flyter genom staden på sin väg från Sydtyrolen ut i Adriatiska havet. Verona har drygt 250 000 invånare och är den andra största staden i Veneto efter huvudorten Venedig.

Som svensk är det lätt att känna sig välkommen i Verona då deras färger är blått och gult, även flaggan är förvillande lik Sveriges men korset på Veronas flagga är centrerat. En annan symbol för Verona är en stege. Stegar kan ses på flera olika ställen i staden, på flaggor men också som utsmyckning här och var. Symbolen kommer från familjen Scaligeri som härskade i Verona från 1263 och 127 år framåt. ”Scala” betyder stege på italienska. Stadens fotbollslag, Hellas Verona, har de blågula färgerna och även stegen som symbol.

Stege
Una scala = en stege

För den som är intresserad av familjen Scaligeri finns det flera sevärdheter kopplade till dem, bl.a. borgen Castelvecchio och Scaligergravarna i Verona men också ytterligare borgar kring Gardasjön, bland de mest kända är borgarna i Sirmione och Malcesine. Förutom Scaligeri har Verona styrts av både venetianare och österrikare. Spår av det venetianska styret finns bl.a. i form av ett lejon som står på en hög kolonn på Piazza delle Erbe. Österrikarna lämnade efter sig en hel arsenal, L’arsenale Franz Josef I.

Julia
Julia

Två andra välkända familjer från Verona är Montecchi och Capuleti i historien om Romeo och Julia. Under ett besök i Verona är det svårt att undvika att stöta på något som har med Shakespeares tragedi att göra.

Verona stad är sedan 2000 med på Unescos världsarvslista.