Giardino Giusti

Renässansträdgården Giardino Giusti
Renässansträdgården Giardino Giusti

Giardino Giusti är en renässansträdgård i Verona som är belägen ungefär en kilometer utanför Centro storico, vilket är Veronas historiska centrum.

En av trädgårdens sevärdheter är en  600 år gammal cypress. Den kallas Goethecypressen efter poeten Goethe som sägs ha beundrat trädet när han besökte Giardino Giusti 1786. I trädgården finns också en häcklabyrint, skapad på 1700-talet. Labyrinten fungerar utmärkt att gå vilse i än idag.

Staty
Staty i Giardino Giusti

Den franskinspirerade parterren består av fem sektioner. I alla sektionerna står en  staty av någon mytologisk figur: Diana, Venus, Atalanta, Apollo och Adonis. Alla statyer är designade av Lorenzo Muttoni.

Balkong

På trädgårdens högsta punkt får besökarna en fin vy över Verona. Där finns en balkong som från utsidan ser ut som en grotesk mask, den brukade spruta eld och rök från munnen för att skrämma gästerna. Förutom balkongen finns en paviljong på kullen och på vägen upp finns en grotta.

Paviljongen
Paviljongen med il Duomo och Sant’Anastasia i bakgrunden.

Familjen Giusti flyttade till Verona 1406 för att slå sig in på en av Veronas då viktigaste inkomstkällor: ullfärgning. Där palatset och trädgården finns nu hade de stora grytor där det kokades färg och där ullen blöttes och färgades.

Trädgården och palatset är öppet dagligen mellan 9.00 och 19.00, det är stängt endast en dag om året –  25 december. Inträdet är 10 € men reduceras till 7 € med Verona Card.

Läs mer om palatset och Giardino Giusti.