Utsikt över Verona

Castel San Pietro
Castel San Pietro

Gillar du en att se en stad från ovan så bjuder Verona på flera platser där du får bra utsikt över staden, från lite olika håll dessutom så det kan vara värt att besöka mer än ett ställe. Några utsiktsplatser kan kombineras med motion men numera kan du också besöka alla ställena utan särskilt stor fysisk ansträngning.

Piazzale Castel San Pietro

Trappa till Castel san Pietro
Precis mittemot bron Ponte Pietra finns en ganska smal gränd, Scalone Castello S. Pietro, som direkt övergår i  en trappa som leder till Castel San Pietro. Det är ca 300 m vandring från startpunkten vid Ponte Pietra till toppen. Där belönas du sedan med en fin vy över Verona och floden Adige.  Många bilder över Verona är tagna härifrån.

Funicolare
Funicolare di Castel S. Pietro

Nyligen har en gammal bergbana, Funicolare, renoverats och nu kan besökare välja att åka med den istället för att gå via de branta trapporna. Turen upp till Castel San Pietro tar 90 sekunder och en tur- och returresa kostar 2,5 €.

Bergbanan öppnades redan 1941 men användes bara fram till 1944 och upphörde på grund av andra världskriget och allt övergavs fram till 1975 då en experimentell teater öppnade i startstationen. Den flyttade 2011 då renoveringen av bergbanan startade.

Vy fån Castel San Pietro
Vy fån Castel San Pietro

Snarlik vy över Verona får du också från Teatro Romano.

Santuario Madonna di Lourdes

Santuario Madonna di Lourdes och Ponte Pietra
Santuario Madonna di Lourdes och Ponte Pietra

En betydligt längre promenad är det till kyrkan Santuario Madonna di Lourdes. Det är ca 2,5 km från Ponte Pietra och mot slutet är det bara uppförsbacke. Väl uppe på toppen är vyn strålande och du ser inte bara Verona utan även dess omgivningar. Med buss 70 åker du från centrum ända upp till kyrkan, även linje B med ”Hop on hop off”- bussen tar dig hit upp. Kyrkan är öppen för besök, se deras Facebooksida för mer information.

Utsikt från Santuario Madonna di Lourdes
Utsikt från Santuario Madonna di Lourdes

Det var på 1950-talet som byggnaden gjordes om till en kyrka. Innan dess var det ett österrikiskt fort, San Leonardo, som uppfördes i slutet av 1800-talet.

Torre dei Lamberti

Torre dei Lamberti
Torre dei Lamberti med Madonna Verona i förgrunden

Mitt i stan, på Piazza delle Erbe, finns det 84 m höga tornet Torre dei Lamberti. Här får du en utsikt över Verona åt alla håll. Du kan välja att ta trapporna upp eller åka med hiss. Har du Verona Card så ingår inträdet till Torre dei Lamberti men enbart till trapporna, vill du åka hiss får du betala 1 € extra.

Utsikt från Torre dei Lamberti
Utsikt från Torre dei Lamberti

För mer information om öppettider och biljettpriser, se Torre dei Lamberti.