Kyrkor i Verona

Domen i Verona
Duomo di Verona

Liksom i de flesta andra italienska städer finns det hur många kyrkor som helst i Verona. De fyra största kyrkorna är il Duomo, San Zeno, Santa Anastasia och San Fermo. Inträdet till var och en är 4 € men du kan också köpa en biljett för 8 € som gäller till alla fyra kyrkor. Du köper biljetten i den första kyrkan du besöker. Inträde till alla fyra kyrkor ingår också i Verona Card.

Inträdesbiljett

Fyra stora kyrkor i Verona

  • Katedralen med det italienska namnet Cattedrale Santa Maria Matricolare eller Duomo di Verona är byggd enligt romansk arkitektur och stod klar år 1187.  
  • Santa Anastasia är en gotisk basilika som färdigställdes på 1400-talet. Det är den största kyrkan i Verona.
  • San Fermo är byggd enligt romansk arkitektur.
  • San Zeno är också den byggd enligt romansk arkitektur och är en av de vackraste i sitt slag enligt många. Basilikan färdigställdes år 1389.
Santa Anastasia
Santa Anastasia

Campane alla veronese

De flesta kyrklockor i Verona har en speciell sorts klockringningsteknik som heter Campane alla veronese, ungefär veronesisk klockringning. Den påminner om den teknik som finns i England eftersom klockarna hänger på ett liknande sätt och rings i en hel cirkel. Alla nämnda kyrkors klockor ringer enligt den här tekniken.

Läs mer om kyrkorna och deras öppettider på chieseverona.it. Alla kyrkor förutom San Zeno ligger i den gamla delen av Verona. Till San Zeno är det 15-20 minuters promenad men det går också lokalbussar dit.

San Giorgio in Braida
San Giorgio in Braida

Förutom de fyra kyrkorna finns också San Giorgio in Braida, en kyrka i renässansstil vars kupol syns när man går längs Adige från Ponte Scaligero till Ponte Pietra. Det är i den här kyrkan som den veronesiska klockringningen först praktiserades. För den konstintresserade hänger här en tavla av Paolo Veronese: The Martyrdom of St George. Besök även kyrkan Santuario Madonna di Lourdes, det är en kyrka av mycket modernare slag än de flesta andra i Verona. Läs mer om den under utsiktsplatser.