Kyrkor i Verona

Domen i Verona
Duomo di Verona

Liksom i de flesta andra italienska städer finns det hur många kyrkor som helst i Verona. De fyra största kyrkorna är il Duomo, San Zeno, Santa Anastasia och San Fermo. Inträdet till var och en är 4 € men du kan också köpa en biljett för 8 € som gäller till alla fyra kyrkor. Du köper biljetten i den första kyrkan du besöker. Inträde till alla fyra kyrkor ingår också i Verona Card.

Inträdesbiljett

Fyra stora kyrkor i Verona

  • Katedralen med det italienska namnet Cattedrale Santa Maria Matricolare eller Duomo di Verona är byggd enligt romansk arkitektur och stod klar år 1187.  
  • Santa Anastasia är en gotisk basilika som färdigställdes på 1400-talet. Det är den största kyrkan i Verona.
  • San Fermo är byggd enligt romansk arkitektur.
  • San Zeno är också den byggd enligt romansk arkitektur och är en av de vackraste i sitt slag enligt många. Basilikan färdigställdes år 1389.
Santa Anastasia
Santa Anastasia

Campane alla veronese

De flesta kyrklockor i Verona har en speciell sorts klockringningsteknik som heter Campane alla veronese, ungefär veronesisk klockringning. Den påminner om den teknik som finns i England eftersom klockarna hänger på ett liknande sätt och rings i en hel cirkel. Alla nämnda kyrkors klockor ringer enligt den här tekniken.

Kyrkan San Zeno i Verona
Kyrkan San Zeno

Läs mer om kyrkorna och deras öppettider på chieseverona.it. Alla kyrkor förutom San Zeno ligger i den gamla delen av Verona. Till San Zeno är det 15-20 minuters promenad men det går också lokalbussar dit.

Kyrkan San Giorgio in Braida
San Giorgio in Braida

Förutom de fyra kyrkorna finns också San Giorgio in Braida, en kyrka i renässansstil vars kupol syns när man går längs Adige från Ponte Scaligero till Ponte Pietra. Det är i den här kyrkan som den veronesiska klockringningen först praktiserades. För den konstintresserade hänger här en tavla av Paolo Veronese: The Martyrdom of St George.

Kyrkan Santuario Madonna di Lourdes
Santuario Madonna di Lourdes

Besök även kyrkan Santuario Madonna di Lourdes, det är en kyrka av mycket modernare slag än de flesta andra i Verona. Läs mer om den under utsiktsplatser.