Venedig (Venezia)

Gondoler i Venedig

Ta sig till Venedig

Till Venedig går det direkttåg från Verona. Kom ihåg att stiga av på stationen Venezia Santa Lucia om du ska till ön, kliver du av på Venezia Mestre så blir du kvar på fastlandet. Det snabbaste tåget tar 1 timme och 10 minuter medan de billigare regionaltågen tar ca 1 timme och 27 minuter. Det går också att köra bil till ön, det tar ca 1,5 timme från Verona.


I Venedig tar du dig runt till fots, med gondol eller andra båtar som till exempel en vaporetto. En vaporetto är en färja som fungerar ungefär som en buss. Linje 1  tar dig längs Canal Grande från Piazzale di Roma (precis utanför tågstationen) till ön Lido, det finns en flertal hållplatser längs vägen.

Sevärdheter

Venedig är huvudstad i provinsen Veneto och hela staden är ett världsarv. Hela staden är också en sevärdhet då det räcker långt att bara strosa bland gränder och över broar för att insupa Venedigs speciella atmosfär. Kända landmärken är Rialtobron och Suckarnas bro, liksom  Piazza San Marco (Markusplatsen) med Markuskyrkan och Kampanilen. Det finns också ett flertal palats där Palazzo Ducale (Dogepalatset) är ett av de mest kända.

Rialtobron
Rialtobron

Markusplatsen och Markuskyrkan

Den stora piazzan är ett perfekt ställe att gå till om du vill se folk, för här finns det gott om den varan. Särskilt turister! Det är också här du hittar Markuskyrkan. Till kyrkan är det gratis inträde men det är en ständig kö så att boka en biljett i förväg rekommenderas. Det är förbjudet att gå in med ryggsäck så lämna den i bagageförvaringen, du kommer mest troligt att bli stoppad hur du än bär ryggsäcken så det är lika bra att lämna in den i förväg istället för att ha köat förgäves. På Basilica san Marco finns information om biljettbokning och öppettider.

Venedig

Klocktornet bjuder på en mycket fin utsikt över Venedig och rekommenderas för den som vill se Venedig lite från ovan.  Det kostar 8 € att besöka tornet.

Dogepalatset och Suckarnas bro

För att ha möjlighet att se de delar av palatset som inte är museum och utställningar så behöver du boka en guidad tur. Det måste göras i förväg. Då får du bland annat se Casanovas fängelse och du får också gå genom Suckarnas bro. Den guidade turen heter ”Secret Itineraries Tour”. Mer information om palatset och den guidade turen hittar du på Palazzo Ducale.

Här finns en sida med turistinformation om Venedig: Venice tourism.